WAT IS LUXE?

WAT IS LUXE?


19 April 2016

[only in Dutch] 

Dit blogartikel verscheen al eerder als expert-interview op indemode.nl (thans werkindewinkel.nl), een online platform van Inretail 

Een vraag die de afgelopen week in de lucht hing met de aankondiging van het nieuwe luxe paradepaardje in Amsterdam: het warenhuis Hausmann. Maar niet alleen in Amsterdam, ook in Londen houdt deze vraag zich bezig. Melvin van Tholl, bezocht dit weekend namelijk het Victoria & Albert (V&A) museum, waar naast de expositie van Alexander Mc Queen (zie aparte blogpost) een mini expositie is te bezichtigen, met als hoofdvraag: ‘What is luxury?’ 

 

Melvin: “Het mooiste vind ik toch wel je eigen interpretatie van luxe. De mijne is: als de kwaliteitsbeleving zo hoog is dat men bereid is er heel veel voor te betalen en daarmee ook exclusiviteit afdwingt. En daar heb je de kern: beleving! In de expositie kwam deze beleving goed tot zijn recht in het gevoel van luxe.”

“Deze manier van luxe heb ik even 'snel' ontdekt in het V&A museum, door letterlijk langs een rijtje van kenmerken te lopen (zie afbeelding hieronder). Deze kenmerken werden prachtig uitgebeeld door een honderdtal objecten: van een schitterende gouden kroon uit 1750 tot een superinnovatieve jurk van Iris van Herpen. Daarnaast voel je de luxe als je er rondloopt: het zachte tapijt, het zwarte interieur van fluwelen achtergronden en subtiele spotlights”. 

Wat is luxe?

 

“Het gevoel van luxe beleven, zit nu o.a. in het verborgene ontdekken en onthullen.” Kijk naar het succes van de glazen stolp dat bijna in elke boetiek is te vinden. Of de verfijning van de merktitels die niet meer in koeienletters op een tas staan maar heel subtiel zijn verwerkt.

 

Tip van Melvin

“Met de komst van Hausmann hoop ik echt dat we luxe op een nieuwe manier gaan ontdekken, de kunst van het verleiden tot verborgen werelden met verfijning hoog in het vaandel. Verfijning zit met name ook in de persoonlijke bediening van de klant”! 

Expertise of suitmaking 

 

Lamp van paardebloesems 

 

Iris van Herpen’s “Voltage” jurk 

 

Interview door Anouk Arkesteijn voor Indemode.nl (thans werkindewinkel.nl)

 

Over Melvin van Tholl als retailexpert te gast bij Indemode.nl

Melvin van Tholl is oprichter van Customer Experience Design?bureau PINKPOPE. Als experience architect ontwerpt en ontwikkelt hij belevingsconcepten, die van winkelen een vermakelijke beleving maken waardoor klanten langer blijven en vaker terugkeren. Daarnaast adviseert Van Tholl als retaildeskundige merken over de inzet van beleving in hun contacten met klanten, met als doel om van gewone klanten fans van het merk te maken. Voor zijn werk reist Van Tholl de wereld over en ontdekt daarbij de meest inspirerende experience concepten en merkverhalen die hij weer graag deelt. “We winkelen niet alleen met onze portemonnee, maar vooral ook met onze emoties. Experience design brengt die X-factor in de winkel!" 

WAT IS LUXE?