WAT GAAN WE IN HET NIEUWE JAAR BELEVEN IN DE WINKEL?

WAT GAAN WE IN HET NIEUWE JAAR BELEVEN IN DE WINKEL?


5 January 2016

[only in Dutch] 

Dit blogartikel verscheen al eerder als expert-interview op indemode.nl (thans werkindewinkel.nl), een online platform van Inretail. De boodschap is even actueel als in 2015! 

Veel winkels hebben een strak geregisseerd inkoopplan, waaruit blijkt dat ze goed luisteren naar de wensen van klanten bij het samenstellen van hun collecties. Maar volgens Melvin van Tholl, oprichter van Pinkpope, is een goed verkoopplan is net zo belangrijk om de klanten massaal naar de winkel te trekken. 

 

“Tegenwoordig willen klanten graag iets beleven als ze een winkel binnenlopen. Het begin van 2015 is een mooi moment om een eigen eventkalender te introduceren als onderdeel van je creatief verkoopplan”.

Promo event van de film "Alice Through The Looking Glass" in Neiman Marcus in LA

“Plan dus leuke promo’s in en wel op de juiste momenten. Volgens de kalender zijn er vele potentiele momenten om een feestje te bouwen rond de verkoop. Een eventkalender geeft je de gelegenheid om tijdig te beginnen met de voorbereidingen en je kunt proactief iets ondernemen”.

“Je komt niet in tijdsnood omdat je te laat beseft dat het bijvoorbeeld de volgende week al Valentijnsdag is. Op dat moment ben je namelijk al een beetje laat voor een leuke, spraakmakende en creatieve campagne”.

“Naast de geijkte feestmomenten, kun je ook zelf momenten creëren door minder bekende feesten te claimen. Verkoop je bijvoorbeeld veel 

Scandinavische merken dan is het leuk om een midzomernacht evenement te organiseren. Juist als iets niet heel bekend is, kun je het totaal eigen maken”.

“Verder kun je allerlei thema’s introduceren om het publiek blijvend te vermaken in je winkel. Host een talentenjacht, een modeshow of een juwelen expositie van een designer. Benut alle momenten in het jaar en laat je vooral inspireren in je creativiteit. Doe dit met maximale inzet van social media, je medewerkers en verrassende samenwerkingen. Zoek partners die ook interessant zijn voor je doelgroep”.

 

Tip van Melvin

“Wees proactief in plaats van reactief door nu al in te spelen op momenten die gaan komen. Creëer ook eigen nieuwe momenten. Een eventkalender geeft je de rust om alles goed voor te bereiden met prachtige ideeën. Je hoeft niet meer overhaast met halve ideeën te werken. Benut alle momenten in het jaar en laat je vooral je creativiteit de vrije loop”. 

 

Interview door Laura Saija voor Indemode.nl (thans werkindewinkel.nl)

 

Over Melvin van Tholl als retailexpert te gast bij Indemode.nl

Melvin van Tholl is oprichter van Customer Experience Design
bureau PINKPOPE. Als experience architect ontwerpt en ontwikkelt hij belevingsconcepten, die van winkelen een vermakelijke beleving maken waardoor klanten langer blijven en vaker terugkeren. Daarnaast adviseert Van Tholl als retaildeskundige merken over de inzet van beleving in hun contacten met klanten, met als doel om van gewone klanten fans van het merk te maken. Voor zijn werk reist Van Tholl de wereld over en ontdekt daarbij de meest inspirerende experience concepten en merkverhalen die hij weer graag deelt. “We winkelen niet alleen met onze portemonnee, maar vooral ook met onze emoties. Experience design brengt die X-factor in de winkel!" 

WAT GAAN WE IN HET NIEUWE JAAR BELEVEN IN DE WINKEL?