ICONEN IN DE MODE

ICONEN IN DE MODE


15 March 2016

[only in Dutch] 

Dit blogartikel verscheen al eerder als expert-interview op indemode.nl (thans werkindewinkel.nl), een online platform van Inretail 

Wat hebben Chanel, het Rijksmuseum en FC Barcelona met elkaar gemeen? Het zijn allemaal merken met één of meerdere iconen. En daaromheen bouwen ze een onweerstaanbare merkbeleving. 

 

Deze merken laten hun iconische producten schitteren op een platform. En dat platform reikt verder dan alleen de ‘little black dress’, de Nachtwacht of Messi. Ze bieden hun fans een allesomvattende inspiratie en daarmee sprankelt hun commercie. Ook jou kunnen ze inspireren om van jouw zaak een veelbesproken sensatie te maken.

Melvin van Tholl: “Enkele weken geleden was ik in de voetbalboetiek FC Botiga bij Camp Nou in Barcelona. Het is het merchandise platform van de sportgigant FC Barcelona. De ultieme aftrap beleef je als je deze winkelarena betreedt na een opzwepende experience tour door het legendarische Camp Nou. Volgepompt door inspiratie en heldenverering word je losgelaten in een strakke winkel vol snufjes en goodies. De voetbalgek onder ons wordt ter plekke een shopaholic en de incidentele toerist, zoals ik, een groot bewonderaar. Zo zie je hoe een Champions League shirt helemaal wordt gepersonaliseerd met je naam en droomnummer en bij wijze van show speciaal voor je ogen wordt gefabriceerd”. 

 

“Het is een slimme zet van FC Barcelona, die haar merk uitbouwt tot een lifestyle brand rondom haar iconen: de voetbalhelden van toen en nu. En in die FC Botiga word je deel van dit heldendom. Hiermee bewijst FC Barcelona dat het hebben van iconen goed is voor je business. Dat geldt overigens ook voor andere zaken zoals modewinkels die ook in de lifestyle business zitten. Chanel investeert heel veel in spectaculaire modeshows, om ook juist de verkoop van kleinere producten zoals brillen, tasjes en geurtjes te boosten”.

 

Tip van Melvin

“Kijk in je zaak welk product of element veel wordt verkocht of vaak wordt bewonderd. Doop het om tot je icoon, door deze in je communicatie en campagnes terug te laten keren. Gebruik het wel om de aandacht op een leuke manier te pakken, maar voorkom dat het cliché wordt. Iconen zijn bewonderenswaardig en doen het altijd goed, zo ook in de mode”. 

 

Interview door Laura Saija voor Indemode.nl (thans werkindewinkel.nl)

 

Over Melvin van Tholl als retailexpert te gast bij Indemode.nl

Melvin van Tholl is oprichter van Customer Experience Design
bureau PINKPOPE. Als experience architect ontwerpt en ontwikkelt hij belevingsconcepten, die van winkelen een vermakelijke beleving maken waardoor klanten langer blijven en vaker terugkeren. Daarnaast adviseert Van Tholl als retaildeskundige merken over de inzet van beleving in hun contacten met klanten, met als doel om van gewone klanten fans van het merk te maken. Voor zijn werk reist Van Tholl de wereld over en ontdekt daarbij de meest inspirerende experience concepten en merkverhalen die hij weer graag deelt. “We winkelen niet alleen met onze portemonnee, maar vooral ook met onze emoties. Experience design brengt die X-factor in de winkel!" 

ICONEN IN DE MODE