DE WINKEL ALS HANG OUT VOOR KLANTEN

DE WINKEL ALS HANG OUT VOOR KLANTEN


1 June 2016

[only in Dutch] 

Dit blogartikel verscheen al eerder als expert-interview op indemode.nl (thans werkindewinkel.nl), een online platform van Inretail 

Melvin van Tholl ontwikkelt belevingsconcepten voor winkels en geeft adviezen om de klantbeleving te verbeteren. Hij reisde afgelopen week naar Los Angeles en deed daar veel inspiratie op. “De winkels worden voor meer gebruikt dan alleen shoppen, het zijn echte hang outs”. 

 

“In Los Angeles zag ik dezelfde trend als in Nederland; veel conceptstores. Een leuke straat vol met dit soort winkels is Abbot Kinney Boulevard in Venice Beach. Je vindt daar een mix van kunst, muziek, lifestyle en fashion. Ze besteden veel aandacht aan de beleving in hun winkels”.

 

Evenementen

“Ze organiseren op Abbot Kinney vaak evenementen in en rondom de winkels, een leuke manier om klanten te trekken en te binden. Ik zag veel kunstexposities, maar ook creatieve workshops zoals het ontwerpen van je eigen fashion klompen. De evenementen kunnen gecombineerd worden met kortingen of acties, om de omzet te prikkelen”.

 

Social media

“Social media speelt een grote rol bij deze evenementen. Fans worden via Facebook en Instagram uitgenodigd en foto’s van het evenement worden hierop gedeeld. De winkel wordt leuk aangekleed met bijvoorbeeld hippe cocktails”. 

 

 

Klanten

“De winkel wordt een hang out, waar klanten met dezelfde stijl elkaar inspireren. Klanten raken betrokken. Veel winkeliers willen dat de zaak een plek is waar alleen gewinkeld wordt. Ze zijn bang voor schade en troep, maar met goede afspraken en een oplettende gastvrouw of gastheer zijn dit soort evenementen prima te organiseren”.

 

Tip van Melvin:

“Medewerkers kunnen een belangrijke rol spelen in het organiseren van evenementen. Bespreek hobby’s en talenten met teamleden. Is er bijvoorbeeld een medewerker die graag cupcakes maakt, dan kun je daarmee een workshop fashion cupcakes organiseren. Of wat dacht je van een medewerker die kunst- of modestudent is? Daar zijn leuke exposities en modeshows mee te organiseren”. 

 

Interview door Laura Saija voor Indemode.nl (thans werkindewinkel.nl)

 

Over Melvin van Tholl als retailexpert te gast bij Indemode.nl

Melvin van Tholl is oprichter van Customer Experience Design?bureau PINKPOPE. Als experience architect ontwerpt en ontwikkelt hij belevingsconcepten, die van winkelen een vermakelijke beleving maken waardoor klanten langer blijven en vaker terugkeren. Daarnaast adviseert Van Tholl als retaildeskundige merken over de inzet van beleving in hun contacten met klanten, met als doel om van gewone klanten fans van het merk te maken. Voor zijn werk reist Van Tholl de wereld over en ontdekt daarbij de meest inspirerende experience concepten en merkverhalen die hij weer graag deelt. “We winkelen niet alleen met onze portemonnee, maar vooral ook met onze emoties. Experience design brengt die X-factor in de winkel!" 

DE WINKEL ALS HANG OUT VOOR KLANTEN