WEER DAT KOPJE KOFFIE

WEER DAT KOPJE KOFFIE


1 November 2015

[only in Dutch] 

Dit blogartikel verscheen al eerder als expert-interview op indemode.nl (thans werkindewinkel.nl), een online platform van Inretail

Soms kan een beleving worden gecreëerd door twee onverwachte werelden samen te brengen. Een goed voorbeeld daarvan is Andante in Helsinki. Dit is een samenwerkingsverband dat volgens Van Tholl qua gevoel klopt.

 

Van Tholl: “Een bloemenzaak is samengegaan met een koffiesalon. Op het eerste gezicht misschien een merkwaardige samenwerking, maar toch klopt het concept. Het verrijkt elkaar. Voor de klant is het verrassend maar het voelt toch logisch".    

“Ik raakte in gesprek met de eigenaren; het oorspronkelijk idee was om te appelleren aan het intieme gevoel van een high tea in een English garden. Dus werd er grenzend aan de bloemenzaak een theesalon geopend. Van een kopje thee genieten omringd door een fris decor van geur en kleur. Maar ze hebben tevens goed geluisterd naar de behoefte van de klant. Met alleen kopjes thee trek je niet veel klanten, koffiebars zijn veel hipper". 

                                                      

                                                     

                                                     

 

“De eigenaren creëerden een huiskamersfeer; het is alsof je in een knusse serre zit om van een vers gebrouwen latte te genieten en de echte homemade cheesecake van de gastvrouw. Mensen komen er om een fijn gesprek te voeren. Door onder andere salontafeltjes neer te zetten voorkom je dat iemand ongezellig gaat internetten achter zijn laptop”. Het zijn de kleine details die allemaal bijdragen aan het intieme gevoel, de kracht van hun concept.

“Veel winkels willen iets extra’s bieden. Meestal is dat ‘een goede kop koffie’. Prima, maar probeer je ook daarin te onderscheiden. Want meerdere winkels maken tegenwoordig gebruik van de kop koffie. Ga niet alleen voor het gegeven dat de klant dan langer in je winkel blijft hangen. Maak het koffiemoment persoonlijk en verrassend. Vertel er een verhaal bij: over de zelfgebakken brownies geserveerd bij de koffie of over de koffiebonen die uit hetzelfde land komen als de stof van de kleding, bijvoorbeeld. Met een vleugje creativiteit, bouw je het koffiemomentje uit tot een gedenkwaardig en inspirerend bezoek". 

 

Interview door Anouk Arkesteijn voor Indemode.nl (thans werkindewinkel.nl)

 

Over Melvin van Tholl als retailexpert te gast bij Indemode.nl

Melvin van Tholl is oprichter van Customer Experience Design?bureau PINKPOPE. Als experience architect ontwerpt en ontwikkelt hij belevingsconcepten, die van winkelen een vermakelijke beleving maken waardoor klanten langer blijven en vaker terugkeren. Daarnaast adviseert Van Tholl als retaildeskundige merken over de inzet van beleving in hun contacten met klanten, met als doel om van gewone klanten fans van het merk te maken. Voor zijn werk reist Van Tholl de wereld over en ontdekt daarbij de meest inspirerende experience concepten en merkverhalen die hij weer graag deelt. “We winkelen niet alleen met onze portemonnee, maar vooral ook met onze emoties. Experience design brengt die X-factor in de winkel!" 

WEER DAT KOPJE KOFFIE