DE CRISIS MAAKT CREATIEF

DE CRISIS MAAKT CREATIEF


20 October 2015

[only in Dutch]

Dit blogartikel verscheen al eerder als expert-interview op indemode.nl (thans werkindewinkel.nl), een online platform van Inretail 

Melvin van Tholl, oprichter van Customer Experience Design Agency ‘Pinkpope’ helpt bedrijven bij het ontwikkelen van belevenissen rondom hun merken, producten of diensten. “De crisis heeft geholpen om mensen creatief te laten denken!”

 

Melvin van Tholl heeft jarenlang voor verschillende afdelingen bij de KLM gewerkt. “Bij onder anderen de afdelingen e-commerce en Sales, als Customer Development manager en in mijn laatste functie als Project Manager Business Development heb ik meegewerkt aan allerlei experience gerelateerde projecten bij KLM. Door de jaren heen heb ik zoveel ervaring opgedaan en ben ik gaan beseffen hoe belangrijk de beleving van de klant is. Niet alleen tijdens de aankoop. Nee, ook voor en na de aankoop”.

 

Problemen zijn kansen

Van Tholl: “Veel ondernemers zien de crisis als een probleem. Natuurlijk, het is ook een probleem. Maar als jouw winkel voor de crisis al niet erg goed liep, dan is het niet heel vreemd dat het nu nog minder loopt als je nog steeds hetzelfde concept hanteert. Er is een andere tijd aangebroken, dus je moet zelf ook mee veranderen. Er liggen dan vooral kansen om vanuit je merk of winkel te laten zien dat je er echt voor de klant bent. Omarm nieuwe technologieën en media met je eigen verhaal en blijf vooral de klant verrassen met een goede service en breng meer beleving in je zaak . Toon de menselijke kant achter je merk of winkel. Loyaliteit is wederzijds en bewijst zich het best in mindere tijden. Het is de kans om van je klanten je grootste fans te maken!

 

Crisis maakt creatief

“De crisis heeft geholpen om mensen creatief te laten denken, daar ben ik zeker van. Vooral de jongere generatie heeft dit in de gaten. Ze zijn ermee opgegroeid en gedwongen door nood om anders te denken. Ze weten bijna niet beter. Want bedenk eens... zouden pop-upstores, conceptstores en van die interessante samenwerkingen er zijn als die crisis niet om de hoek kwam kijken?

 

Samenwerken

“Neem een voorbeeld aan boekhandels. Zij hebben het erg moeilijk met webwinkels zoals Amazon en Bol.com. In Buenos Aires hebben ze de meest geweldige boekwinkeltjes met lounge stoelen en een koffiehoek. De klant voelt zich hierdoor niet alleen meer op zijn gemak maar blijft ook langer hangen! Zo wordt het een community plaats waar je bij elkaar komt. Hier kun je gewoon niet langslopen, je wordt naar binnen getrokken”.

                          

- Cultureel Community Dain in Palermo Buenos Aires met o.a. boekhandel, coffee salon en lounge terras -

 

Interview door Anouk Arkesteijn voor Indemode.nl (thans werkindewinkel.nl) 

 

Over Melvin van Tholl als retailexpert te gast bij Indemode.nl

Melvin van Tholl is oprichter van Customer Experience Design?bureau PINKPOPE. Als experience architect ontwerpt en ontwikkelt hij belevingsconcepten, die van winkelen een vermakelijke beleving maken waardoor klanten langer blijven en vaker terugkeren. Daarnaast adviseert Van Tholl als retaildeskundige merken over de inzet van beleving in hun contacten met klanten, met als doel om van gewone klanten fans van het merk te maken. Voor zijn werk reist Van Tholl de wereld over en ontdekt daarbij de meest inspirerende experience concepten en merkverhalen die hij weer graag deelt. “We winkelen niet alleen met onze portemonnee, maar vooral ook met onze emoties. Experience design brengt die X-factor in de winkel!" 

DE CRISIS MAAKT CREATIEF