WAAR ZIJN JOUW FANS?

WAAR ZIJN JOUW FANS?


28 July 2016

[only in Dutch] 

Dit blogartikel verscheen al eerder als expert-interview op indemode.nl (thans werkindewinkel.nl), een online platform van Inretail 

Steeds vaker spreekt men bij merken over ‘fans’ in plaats van over ‘de doelgroep’. Deze fans worden soms ook wel de ‘volggroep’ genoemd. Melvin van Tholl: “Fans komen niet enkel en alleen voor je product, maar ze gaan voor de gehele lifestyle rondom jouw merk”. Maar hoe pas je dat toe in je winkel? 

 

Fans volgen jou als je relevant en inspirerend bent. Dat begint met je eigen verhaal en hoe je deze tot uiting brengt in je zaak. Je producten worden een onmisbaar onderdeel van dit verhaal en de lifestyle behorend bij jouw merk. Victoria’s Secret bijvoorbeeld verkoopt méér dan alleen lingerie: vrouwen kopen er ook trots, zelfvertrouwen en het gevoel sexy te zijn.

 

Melvin van Tholl: “Neem een voorbeeld aan twee heerlijke, eigenzinnige winkels die ik kort geleden bezocht in Milaan: Velvet en Happiness. Beiden met een geheel eigen stijl om hun klanten blij maken. Velvet vermaakt hun gasten in een fluweel donkere en exclusieve avant-garde sfeer. Er heerst een timide, mysterieuze sfeer met bijbehorende muziek. De winkel transformeert trouwens ook regelmatig tot een club met DJ’s, talentvolle kunstenaars in de spotlights en kopstukken uit de lokale avant- garde scene.

 

Happiness ontvangt hun gasten met veel licht, kleur en fun in een Californische-Italiaanse bohemian sfeer. Vrolijk, energiek en open. De medewerkers ontvangen je alsof je nieuw in hun vriendengroep stapt.

 

Beide winkels hebben gepassioneerde medewerkers die op hun eigen manier je inspireren en persoonlijke aandacht geven. Je krijgt energie in die zaken en wil gewoon blijven hangen, iets van ze kopen of zo snel mogelijk terug!”

 

Tip van Melvin

“Spreek de taal van je fans. Organiseer af en toe iets leuks als winkel. Dit hoeft geen groot feest te zijn, kijk goed naar wat bij de winkel past. Communiceer de lifestyle van de winkel ook op social media, gebruik catchy #hashtags en blijf ook na de aankoop in contact met je fans!” 

Happiness medewerkers vol trots

 

Happiness in Milaan

 

Binnen bij Happiness

 

Velvet in Milaan

 

De stijl van Velvet

 

Velvet geurbar en Dj Booth voor fan parties

 

Interview door Anouk Arkesteijn voor Indemode.nl (thans werkindewinkel.nl)

 

Over Melvin van Tholl als retailexpert te gast bij Indemode.nl

Melvin van Tholl is oprichter van Customer Experience Design?bureau PINKPOPE. Als experience architect ontwerpt en ontwikkelt hij belevingsconcepten, die van winkelen een vermakelijke beleving maken waardoor klanten langer blijven en vaker terugkeren. Daarnaast adviseert Van Tholl als retaildeskundige merken over de inzet van beleving in hun contacten met klanten, met als doel om van gewone klanten fans van het merk te maken. Voor zijn werk reist Van Tholl de wereld over en ontdekt daarbij de meest inspirerende experience concepten en merkverhalen die hij weer graag deelt. “We winkelen niet alleen met onze portemonnee, maar vooral ook met onze emoties. Experience design brengt die X-factor in de winkel!" 

WAAR ZIJN JOUW FANS?